Når du skal kjøpe bobil

Vi gir deg noen gode råd hvis du skal kjøpe bobil.
Vi gir deg noen gode råd hvis du skal kjøpe bobil.

Gode råd hvis du skal kjøpe bobil

Publisert Sist oppdatert

Skal du kjøpe bobil? Da må du bruke god tid og foreta de riktige vurderingen. Det er mange som tilbyr bobiler men mange spekulerer i billige kjøp i utlandet hvorpå de blir solgt uten garantier i Norge. En hovedregel må være å skrive kontrakt med en seriøs forhandler. Det kan lønne seg i lengden.

Her er noen råd på veien til ny bobil.

Hva er behovet ditt

Tenk nøye gjennom hvilke behov bobilen skal dekke, da er det enklere å vite hvilken type bobil du skal lete etter.

Skal den kun brukes i sommerhalvåret eller tenker du å bruke den hele året? Er det viktig med god plass eller trives du og dine med mye nærkontakt?

Planlegger du lange Europa- turer eller ser du for deg korte mikroeventyr i nærmiljøet? Kommer du til å bruke bobilen som en base for turer i natur langt fra sivilisasjonen eller ser du for deg å alltid ha base på en velutstyrt campingplass?

Hvor mange skal bruke bobilen? Ønsker du å ha plass til å ta med venner på tur? Sjekk at bobilen har ønsket antall registrerte sitteplasser og sengeplasser. Når det kommer til planløsning er det sengeløsningene du bør være mest bevisst på.

Bobiler kommer i mange varianter. Bybobil er en campinginnredet varebil, mens bobiler er boenheter plassert på et chassis. Bobiler med alkove har sengeplass over førerhuset og gjerne køyesenger bak, delintegrert har som regel dobbeltseng bak og senkeseng foran, og på helintegrert bobil oppleves mer romslig da den har førerhus og bodel helt integrert.

Hvor stor bil kan du kjøre?

Bobiler som veier opp til 3500 kg kan kjøres med vanlig førerkort for personbil (klasse B). Veier bobilen mer en det må du ha førerkort for lett lastebil eller lastebil (klasse C1). Du finner informasjon om hvor mye bobilen veier i vognkortet.

Kjøp kjente merker

Før eller senere vil det oppstå et behov for reparasjoner og vedlikehold. Derfor anbefaler vi å kjøpe et kjent merke det er lett å få hjelp med når behovet oppstår

Sjekk nøye

Ta deg god tid, og sjekk at alt fra gassen til at vannet og kjøleskapet fungerer. Det elektriske anlegget i bobilen bør også testes for mulige feil. I tillegg bør du sjekke kjørelengden, håndboken og serviceheftet for hvor ofte bobilen har blitt vedlikeholdt. Sjekk også registerreimen, chassiset, drivverket og motoren.

Det er viktig å sjekke bobilen for fukt da Norge er et fuktig land, og bobiler blir utsatt for fukt både utenfra og innvendig. Setter det seg fukt i vegger eller gulv kan det spre seg og gjøre stor skade, akkurat som i et hus. Kjøper du brukt bobil hos forhandler vil du få dokumentasjon på nylig utført fuktighetskontroll på bilen.

Er bobilen god å kjøre? Sjekk at den er behagelig å sitte i. En god sittestilling er viktig – spesielt om du tenker å bruke bobilen til lange turer.

Oppsøk en seriøs forhandler

Det er fullt mulig å gjøre gode bobilkjøp privat, men det sikreste er å etablere et forhold til en seriøs bobilforhandler, gjerne en forhandler med et godt verksted du kan bruke ved behov.

Powered by Labrador CMS