EVENSEN: Om 1500 meter´n og om Norway Cup

Sånn gikk det sist. under VM i Budapest i 2023. Jakob ble slått av Josh Kerr. Blir det revansj?

Er Jakob i toppform? Og hvorfor falmes Norway Cup? 

-Få disse lagene vekk, sier Evensen

Publisert Sist oppdatert

Han er så avslappet – og svarer så greit for seg når han tar seg tid til å snakke med media. Jakob Asserson Ingebrigtsen hadde full kontroll under dagens forsøk på 1500 meter. Som forventet. Han er 24 år – og var kanskje en av de aller mest erfarne i feltet. Narve Gilje Nordås gjorde også jobben sin og gikk videre. Det samme gjør våre mangekjempere. Disse to 22-åringene er kanskje de som imponerer mest av alle.

Med eksperthjelp fra Leif Olav Alnes, har våre mangekamp-stjerner, Sander Skotheim og Markus Rooth, tatt sats og sikter på seierspallen. I et OL. Ja, du leste riktig: det er et OL med norske unggutter i tv-ruta for millioner.

Jeg er usikker på om det norske folk skjønner hva slags atleter dette er. Mangekamp er den optimale øvelsen: sprint, langsprint, mellomdistanse løping, hekk, hopp og kast. Det krever enormt med trening og talent. Det er en gren som krever årelang trening for å nå toppen. Her snakker vi om gutter tidlig i 20-årene. I verdenstoppen. Jeg roper hurra!

Jakob, Josh og Narve

1500 meteren vil i all hovedsak stå mellom Josh Kerr og Jakob. Kerr så enormt sterk ut – og tok ingen sjanser i forsøksheatet. Jakob derimot, følte jeg var ganske tung i starten når tempoet var labert men teknikken satt på slutten uten at han tok seg ut.

Likevel er jeg ikke sikker på om Jakob klarer å slå Josh Kerr denne gangen heller. Det er bare en følelse jeg har, en litt ekkel følelse - men jeg håper jeg tar feil. Narve trenger nok å løpe seg i form – som han gjorde under VM i Budapest i fjor. Klarer han nok en pallplass? Neppe. Men blant de seks-sju beste er innenfor rekkevidde. Alt annet vil være i overmål av forventningene.

Riktig taktikk

Men: det ser ut som om Gjert har fått Narve i litt mindre i helspenn. Rent mentalt har de mer fokus på å tilpasse seg situasjonen. Alle kommentarene, all bitterheten, all fokus på utenforliggende hendelser før EM gjorde at Narve fikk seg en trøkk. Han er er følsom fyr denne Nordås. Han er en ekstremt fin fyr rett og slett. Men jeg synes at presse-strategien før EM var feil. Det har de skjønt nå.

For meg begynner OL når friidretten begynner. Som Sebastian Coe sa: -Vi er OL-idrett nummer en(1).

Det har han rett i.

Norway kupp, falmet glans og vold

Men idrett er kontraster. På Ekebergsletta er det Norway Cup. I mine øyne har denne turneringen mistet mye av sin glans. Det er noe med sletta som gjør at den ikke er så intim som tidligere. Færre sponsorer, færre boder – og mye mer åpenhet. Men det verste er at det skjer stygge usportslige ting i kampene som ikke er idretten verdig.

I går var det en kamp mellom HamKam og et utenlandsk lag. Det ble stygt. Seks politifolk måtte entre banen, det flommet over at røde kort – og bare flaks hindret alvorlige skader.

-Ingen voldshendelser, sa politiet. Det er feil. En video som sirkulerer viralt ser at en av de utenlandske spillerne med vilje tråkker på ankelen til en HamKam-spiller som allerede ligger nede. Er ikke det vold, så er ingenting vold. I slike tilfeller hjelper det ikke med røde kort. Det er bare en ting å gjøre:

Få slike lag ut av turneringen umiddelbart med forbud om igjen å komme opp til Ekebergsletta – ikke bare nå men for all tid.

Powered by Labrador CMS