Vi lar trenermamman til Henriette Jæger symbolisere idrettsgleden og energien i den norske friidrettstroppen i Europamesterskapet i Roma. Dette er Unn Merete Lie Jæger

Det norske friidrettsunderet

Publisert Sist oppdatert

Det norske friidrettsunderet fortsatte i Roma i går - og vil mest sannsynlig krones med det beste mesterskapet i norsk friidrettshistorie dersom Jacob Ingebrigtsen tar gull (eller medalje) i kveldens avsluttende 1500 meter. For i kveld er det slutt: OL neste.

Jacob Ingebrigtsen startet ballet og vant 5000 meter. Caroline Bjerkeli Grøvdal vant halvmaraton og tok sølv på 5000 meter. Karsten Warholm vant 400 meter hekk. Og så har vi alle de andre som innfridde og sjarmerte. Ja, spesielt en øvelse har tatt norske hjerter. Det er mangekjemperne med Sander Skotheim og Marcus Rooth som nye idoler. Over natta ble de idrettskjendiser. Folk i Norge - og vi nordmenn på tribuner og i pressesentre, opplevde to fargerike gutter. Sander ble belønnet med sølv. Marcus måtte trekke seg, men: OL neste. Disse gutta kjemper i verdenstoppen og vil kunne gjøre det også i Paris.

I spydkast overrasket Marie-Therese Obst med bronsemedaljen . Hun har tatt den første medaljen i disiplinen på 24 år. Alle husker den norske storhetstiden med spydet da Trine Hattestad regjerte verden på kvinnesiden. Desto mer hyggelig er det at Marie-Therese fikk det til, 24 åringen, som for bare et år siden vurderte å legge opp. Hun trenes av Andreas Thorkildsen som også var verdensener.

På korthekken imponerte 20-årige Lovise Skarbøvik Andresen med ny personlig rekord, 12.89 i semifinalen. Bare 6/100 unna en finaleplass. Dette var hun veldig godt fornøyd med. Tiden er den tredje beste i Norge gjennom alle tider.

Andre løpere innfridde også - selv om de ikke var fornøyd selv. Henriette Jæger var misfornøyd med plass nr 4 på 200 meter men innrømte at dårlig svingløping tok fra henne en medlaje. Line Kloster har oppholdt seg i Sør Afrika i fem måneder før dette mesterskapet for å unngå pollensesongen hjemme siden hun er sterkt allergisk. Hun løp på fantastiske 54.55 i semifinalen og fikk endelig plass i en internasjonal mesterskapsfinale. Etter 200 meter lå hun på plass nr to i finalen men den litt for raske åpningen kostet mye på slutten og hun ble nummer seks.

Og så må vi til de som ikke innfridde. Narve Gilje Nordås var en skygge av seg selv om ble slått ut i semifinalen på 1500. Heller ikke 5000 meter ble den forventede suksessen for Narve. Amalie Luel fikk det heller ikke til og ble slått ut i semifinalen på 400 meter hekk. Hun løp på det norske stafettlaget over 4X400 meter men til tross for norsk rekord på distansen, var de hundredeler unna en finaleplass. Laget løp uten den aller beste, nemlig Henriette Jæger, som fokuserte på 200 meter men hadde vært selvskreven på laget i en eventuell finale. Skuffet var også Haavard Bentdal Ingvaldsen som ble slått ut i semifinale på 400 meter. Fallhøyden er stor for en person som i fjor var i en VM-finale i Budapest og så satte norsk rekord og 44.39. Andreas Grimerud løp et bra forsøk, men ble slått ut i semifinalen etter et løp opp mot sitt aller beste. Helt til slutt, la oss ikke glemme per Svela og Henrik Ingebrigtsen. Ingen av disse presterte heller opp mot sitt beste i finalen på 5000 meter. Mest diskusjon ble det rundt Henrik sin deltakelse. Det viste seg at han har slitt med krystallsyke de siste ukene - og flere mente at han burde gitt fra seg plassen.

Norge hadde den største troppen i manns minne i et EM med 51 deltakere og nesten 40 i støtteapparatet.

Før kveldens 1500 meter ligger Norge på en tredjeplass i medaljekampen med tre gull, to sølv og en bronsjemedalje. Italia leder overlegent på hjemmebane med Frankrike på en like solid andreplass.