EVENSEN: Nok en supermann

Armand Dublantis, verdensrekord, OL-gull og show.

Det er som å hoppe over et to etasjers hus

Svenskene har også en supermann

Publisert Sist oppdatert

Han lo. Fleipet med de andre stavhopperne. Brukte ikke mye tid på oppvarming foran hoppene. Så tok han staven. Ansiktsuttrykket forandres. Du ser det på øynene, blikket. Latteren og smilet forsvinner. Vi ser plutselig en annen mann, en mann fra en annen verden. Konsentrasjon. Fokus. Selvtillit. Raskt tilløp. Og så over 625 centimeter - eller seks meter og 25 centimeter. Det er som å hoppe over et hus på to etasjer. Forstår du? Fatter du?

Vi snakker om det svenske fenomenet, Armand Duplantis. Jeg tror aldri jeg har sett en idrettsutøver som kan skifte fokus så fort. Det er gjort på sekunder. Ingenting kan påvirke han. Ikke motstandernes kommentarer. Ikke publikum. Ingen. Forskjellen mellom han og konkurrentene er så himmelvid forskjellig at alle andre, som selv er topp atleter, ser ut som de driver en annen idrett. Ta Sondre Guttormsen eksempelvis: han hadde et fint hopp på 5,80. Han rev ganske klart(men likevel hårfint) på 5.95. Han er i verdensklasse. Men dog 45 centimeter (eller nesten halvmeteren) etter Duplantis.

Verdensrekord. Feiring. Kysse med kjæresten. Gutteklem av pappa. Mammaklem. Jubel. Flagg over skuldra. En full stadion som hyller en ekstraordinær mann på kun 24 år. 

Nei, nå gidder jeg ikke si mer. Dere forstår hva jeg mener, alle sammen.

Men hva med Norge?

Fint løp av Karoline Bjerkli Grøvdahl. En fin 8 plass som hun må være strålende fornøyd med. Men hva med Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsens sjanser? De er store. Selvfølgelig. Karsten kunne tidligere garantere gull. Nå er han en av tre og må ha spisset formen ytterligere for å kunne ta det gullet. Om de har funnet en formel for å holde de siste 30 meterne, som har vært helt avgjørende i tidligere løp denne sommeren, er nøkkelen til seier. Eller kanskje kjøre en litt roligere åpning som gjør at det er mer krefter på slutten. 

Jakob Ingebrigtsen får Josh Kerr på nakken. Han tapte VM i fjor, småsyk. Da er det umulig å prestere maksimalt. Han tapte den første duellen i vår på en engelsk mile. Selv om han har løpt "bare" på 3.29.02 på 1500 meter mot Jakobs 3.26.73, er Kerrs styrke spurten. Jeg tror at det må gå i 3.26-3.27 fart for at Jakob skal kunne løpe fra. Og det er ikke lett uten harer eller lyshare.  

Powered by Labrador CMS